Свердлильні і розточні верстати: охорона праці

верстат розточний

До основних причин виробничих травм при роботі на свердлильно-розточних верстатах слід віднести недотримання техніки безпеки при використанні ріжучих інструментів, а також приводних і передавальних механізмів. Небезпеку становлять також виступаючі кінці гладких і обертальних валів і гвинтів, відкриті передачі, обертові деталі будь-якої форми з виступаючими частинами, борштанги з різцями.

Обертовий ріжучий інструмент, зони різання, а також всі привідні та передавальні механізми верстатів, обертові пристосування, особливо з виступаючими частинами, кулачкові та повідкові патрони, планшайби підлягають огородженню. У ряді випадків, наприклад, при роботі на свердлильних верстатах, не вдається захистити ріжучий інструмент, що обертається. Тому велику увагу слід приділяти стану спецодягу. Порваний, не застебнутий на всі ґудзики одяг, не прибране під головний убір волосся, випущені назовні кінці косинок, хусток, можуть бути причиною затягування частин тіла працівника  в зону різання і стати причиною важких травм.

У процесі експлуатації свердлильних і розточних верстатів, а також при збиранні робочих місць можливі випадки порізів рук і ніг працюючих зливною стружкою.

борштанга

Для того, щоб зменшити виробничий травматизм, зливну стружку в процесі різання необхідно дробити. Найбільш просто дроблення стружки досягається за методом безперервного різання підбором режимів різання і геометрії інструменту, трохи складніше — за допомогою установки перешкод на шляху сходження стружки. Однак дроблення за цим методом недостатньо стабільне в часі. Більш надійний переривчастий метод дроблення стружки, при якому ріжучий інструмент періодично виводиться із зони різання. Один із перспективних напрямів у вирішенні проблеми видалення стружки із зони різання — зміна компонувань вузлів верстата для формування потоку стружки в більш безпечному напрямку.

При обробці бронзи, латуні, чавуну, а також різних їх сплавів і сталі утворюються дрібна стружка сколу і пил. Ця стружка може нанести травми у вигляді опіків обличчя та рук, а також запорошення очей верстатника. При обробці крихких металів і неметалічних матеріалів повітря робочої зони забруднюється пилом оброблюваних матеріалів. Проникаючи в органи дихання, очі, а також забруднюючи поверхню шкірного покриву, пил сприяє виникненню різних захворювань в залежності від її хімічного складу і ступеня перевищення гранично допустимих норм, запиленості в зоні дихання працюючих в цеху.

Пил забруднює світлові прорізи і світильники, в результаті чого освітленість в цеху значно знижується.

Для видалення пилу при обробці крихких матеріалів у багатьох випадках застосовують звичайні вентиляційні установки. Найбільш ефективні пилостружкоприймачі, розташовані в безпосередній близькості від ріжучих кромок інструменту.

Для того, щоб забезпечити стабільне переміщення стружки і пилу з приймача до витяжки, необхідно створити достатню швидкість повітряного потоку.

окуляри захисні

Для захисту очей від пилу і стружки доцільно застосовувати також окуляри.

Під час встановлення свердел та інших ріжучих інструментів та пристроїв у шпиндель верстата необхідно звертати особливу увагу на міцність їх закріплення і точність центрування. Стружку з просвердлених отворів необхідно видаляти гідравлічним способом, магнітами, металевими гачками тощо — тільки після зупинення верстата та відведення інструмента. Установку деталей на верстаті і їх знімання з верстата необхідно виконувати тільки тоді, коли шпиндель з ріжучим інструментом знаходяться у вихідному положенні. Вставляти чи виймати свердло або інший інструмент із шпинделя верстата дозволяється тільки після повного припинення обертання шпинделя.

 

Теги: