Інформація про харчові продукти: орієнтуємось на Євросоюз

інформація про склад харчових продуктів

Здається, правила гри справді змінюються!

Тепер наше законодавство ще на крок ближче до європейського.

У вівторок, 6 серпня 2019, вступає в дію новий Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Чітко регламентується не лише інформація на  етикетці, а й зміст рекламного чи іншого опису (при замовленні в інтернеті, в меню тощо).

Кухарям новий закон цікавий, адже його дія поширюється на харчові продукти, що реалізуються у сфері громадського харчування (і не тільки).

Сам закон і додатки до нього можна скачати нижче.

Маркування повинно містити лише правдиву інформацію, яку легко прочитати та зрозуміти і яка не вводить споживача в оману. Якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати. Перелік речовин 
та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість – у Додатку 1.

В окремих випадках необхідно навести додаткові дані. Перелік таких продуктів та зміст даних — в Додатку 2.

Додатком 3 регламентується розмір літер на упаковці. Правильно вказуємо інгредієнти (Додаток 6), а для відповідних видів м’яса ще й додаткові відомості (Додатки 5, 7).

Позначаємо вміст спирту, беручи до уваги нормовані допустимі відхилення: Додаток 8.

Поживні речовини, енергетична цінність, вітаміни — зазначення цих величин створить гарну репутацію закладу, якщо ваші клієнти орієнтуються на здорове харчування. Референсні величини добового споживання наведені у Додатку 9, перевідні коефіцієнти для обчислення енергетичної цінності знайдемо в Додатку 10, а одиниці вимірювання — в Додатку 11.

Втім, інформація про поживну цінність обов’язкова не для всіх продуктів. Перелік винятків — Додаток 4.

Вимоги закону стосуються не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, наданої через рекламу, інтернет чи повідомлену споживачеві під час продажу, в тому числі й у закладах громадського харчування. За умов дистанційної реалізації така інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

Згідно з новим законом, відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

 

 

Прикріплені файлиРозмір
Закон України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів"86.63 КБ
Додаток 1. Перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість17 КБ
Додаток 2. Перелік харчових продуктів, інформація про які повинна містити додаткові дані20.76 КБ
Додаток 3. Визначення висоти малих літер без виносних елементів33.41 КБ
Додаток 4. Перелік харчових продуктів, на які не поширюється вимога щодо зазначення обов’язкової інформації про поживну цінність15.74 КБ
Додаток 5. Спеціальні вимоги до позначення "рублене м’ясо"16.14 КБ
Додаток 6. Зазначення та позначення інгредієнтів26.81 КБ
Додаток 7. Види м’яса, для яких зазначення країни походження та місця походження є обов’язковим14.75 КБ
Додаток 8. Позначення вмісту спирту15.69 КБ
Додаток 9. Референсні величини споживання18.43 КБ
Додаток 10. Перевідні коефіцієнти для обчислення енергетичної цінності14.94 КБ
Додаток 11. Надання інформації про поживну цінність харчових продуктів16.13 КБ