Організація роботи з охорони праці в Рівненському професійному ліцеї

Загальне керівництво і відповідальність за організацію роботи з охорони праці в Рівненському професійному ліцеї покладено на директора ліцею Пачебулу Володимира Йосиповича.

Данилович С. С.

Для створення умов праці та навчання відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечення дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці у ліцеї з 2015 р. посаду інженера з охорони праці обіймає Данилович Світлана Святославівна. На своїй посаді вона:

  • здійснює контроль за дотриманням у підрозділах ліцею законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці,
  • бере участь у проведенні перевірок, обстежень технічного стану будівель, споруд, устаткування, машин і механізмів,
  • контролює вчасне проведення відповідними службами необхідних випробувань і технічних оглядів стану устаткування, машин і механізмів,
  • забезпечує своєчасне проведення навчання та інструктажів працюючих.

У ліцеї функціонує кабінет охорони праці, завідує яким викладач охорони праці Шукалюк Галина Петрівна. Влітку 2015-го було проведено повну реконструкцію кабінету: зроблено капітальний ремонт, закуплено нові меблі. Кабінет оснащено плазмовим широкоформатним телевізором та сучасним комп’ютером, що дозволяє здійснювати мультимедійний супровід уроків охорони праці. У майбутньому планується розмістити у кабінеті комп’ютерний навчальний клас для повноцінного впровадження в навчальний процес освітніх мультимедійних технологій.

Шукалюк Г. П. Оскільки значна частина професій, за якими ведеться підготовка учнів у ліцеї, передбачає виконання робіт, що входять до Переліку робіт підвищеної небезпеки, предмет «Охорона праці» є одним із ключових. Тому викладач охорони праці багато уваги приділяє вивченню питань організації безпечного виконання робіт, вивчаються засоби захисту, вимоги до них та правила їх використання у різних виробничих ситуаціях. Уроки охорони праці проводяться в різній формі з використанням останніх досягнень педагогіки. До уроків викладачем розробляється сучасний мультимедійний супровід, паперові дидактичні матеріали поступово зводяться нанівець, а з часом планується повний перехід до цифрового формату.

Для цілодобового доступу до навчальних матеріалів з охорони праці функціонує сайт «Охорона праці | Сайт викладача» http://op.rv.ua, який адмініструє викладач охорони праці.

На основі Типового положення про кабінет з охорони праці визначені основні завдання, порядок і організація роботи кабінету ОП у нашому ліцеї. Пріоритетне завдання кабінету — надання організаційної та методичної допомоги у навчанні працівників й учнів з питань охорони праці, пропаганда безпечних і нешкідливих умов праці, позитивного досвіду щодо профілактики аварій, виробничого травматизму.

Нижче можна скачати деякі нормативні документи, на основі яких здійснюється організація роботи з охорони праці в ПТНЗ. Також до уваги майстрів в/н пропонується інформація про підготовку і проведення уроків виробничого навчання, запропонована нашим заступником директора з навчально-виробничої роботи Холодько Ліною Степанівною.